Ett barn av sin tid

Mycket har hänt sedan 1990. Även om modellen är helt ny kan man ändå se likheterna från tidigare modeller. CLIO V är ett barn av sin tid – precis som sina föregångare.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Renault

Även om man har lagt stort fokus på att förfina modellens design såväl exteriört som interiört, har Renault varit måna om att behålla bilens dna som funnits med sedan den första modellen lanserades 1990. Den femte generationens CLIO bygger på styrkorna hos var och en av de tidigare generationerna.

Interiör som gör livet enklare

Med en mer kompakt design för att frigöra utrymme och integrera mer teknik, är den nya kupén som kallas ”Smart Cockpit” helt fokuserad på föraren. Dess våglika form ger ett bredare utseende. De stora skärmarna – störst i segmentet – erbjuder en modern ergonomi som bidrar till en bättre körupplevelse.

Om du tidigare har befunnit dig i en CLIO kommer du säker känna dig som hemma i nya CLIO. Men samtidigt inte. Även om dna:t finns kvar från tidigare generationer har man tagit interiören till en helt ny nivå. På vilket sätt då? Vincent Alibert, product manager på Renault, berättar bland annat om den förarfokuserade designen.

– I stället för att bara placera en instrumentbräda framför föraren för att den ska finnas där har vi i nya CLIO designat interiören med föraren i fokus. Detta har vi gjort för att skapa en så sömlös körupplevelse som möjligt.

Vi förväntar oss mer och mer av våra bilar, speciellt när det kommer till att vara uppkopplad. Därför är interiördesignen i nya CLIO extra viktig.
I stället för att vi ska lägga fokus på tekniska inställningar och behöva titta bort från vägen när vi vill para ihop vår telefon med multimediasystemet, sköter nya CLIO det åt oss.

Om vi tar multimediasystemet i nya CLIO som ett exempel. Du behöver inte tänka på speciellt mycket, eftersom systemet sköter det mesta åt dig. Din smartphone kopplar automatiskt upp sig så fort du sätter dig i bilen, om kartorna i GPS:en behöver uppdateras sker även detta automatiskt. Vincent Alibert

En viktig del i kupén är den stora 9,3-tums multimedia-skärmen. Den största någonsin på en Renault. Den vertikala och lätt böjda skärmen gör att instrumentpanelen känns större och ger kupén en modern känsla. Skärmen, vänd mot föraren, med sitt nya användarvänliga EASY LINK-anslutna system, omfattar alla multimedia-, navigations- och infotainmentfunktioner samt MULTI-SENSE-inställningar.

Förarassitans som ger sinnesro

Tack vare den teknikutveckling som har skett de senaste åren kan du i dag få hjälp av din CLIO i utmanande situationer. Nya CLIO har det mest omfattande sortimentet av förarhjälpssystem i sin klass. Målet är att förenkla körningen, öka säkerheten och ge dig som förare större sinnesro. Systemen är indelade i tre delar: körning, parkering och säkerhet.

Den största nyheten är ”Highway & Traffic Jam Companion” som styr fordonets hastighet och upprätthåller säkerhetsavstånd med framförvarande fordon samtidigt som fordonet centreras i körfältet.

Får du ofta ett stresspåslag när du tvingas fickparkera? Easy Park Assist har uppgraderats för att göra alla manövrer lättare, både för att komma in och ut ur parkeringsplatser. Vid parkering, hanterar alla sensorer styrningen, medan du som förare bara arbetar med pedalerna och växellådan. Nya CLIO är även den första Renault-modellen som är utrustad med en 360-kamera. Fyra kameror ger dig en vy över fordonet och visar i en enda bild de hinder som ligger runt fordonet. Systemet är idealiskt för parkering eller för körning i smala utrymmen och undviker skador.

I nya CLIO har du en rad säkerhetssystem som hjälper dig på vägen. Nytt hos Renault är en aktiv nödbroms med cyklist- och fotgängardetektion som maximerar säkerheten genom att varna dig som förare i farliga situationer och aktiverar bromsarna i brist på förarinsats. Systemet är monterat på alla nya CLIO som standard och fungerar dag och natt. Utöver det finns även dödavinkelvarning, hastighetsbegränsare och lane keeping assist.

Ett enklare liv

Ny teknik kan ibland kännas krångligt och onödigt. Därför har Renault lagt ned mycket tid och energi på det man kallar ”Easy Life”. Att köra en bil med den senaste tekniken ska inte vara krångligt, tvärtom, systemen ska sköta det krångliga åt dig så att du kan fokusera på körglädjen.
Vill du testa själv? Inom kort lanseras nya Renault CLIO på den svenska marknaden, besök en återförsäljare och testa på en enklare körupplevelse med Renault CLIO.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Renault