En fransk klassiker

Hyllad, prisad och det självklara valet för den som vill ha en kompakt bil men inte tumma på körglädjen.
Men hur lyckas man uppdatera samma modell år efter år och samtidigt behålla både bilens charm och dna?

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Renault

Nykomlingen som prisades direkt

Förändringarnas vindar blåste genom Europa när 80-talet tackade för sig och vi gick in i 1990. För Renaults del handlade det om lanseringen av en helt ny modell, Renault CLIO, som skulle ersätta trotjänaren Renault 5 som varit i produktion sedan 1972. Det var även nu man bestämde sig för att bilmodellerna inte skulle tituleras med siffror. I stället skulle man använda sig av substantiv för att bilmodellerna skulle bli lättare ihågkomna och ha en mer värmande och mänsklig aspekt.

När CLIO först lanserades presenterades modellen som en mångsidig och liten bil men som designats och producerats enligt samma kriterier som större bilmodeller. Det dröjde inte länge innan succén var ett faktum. Renault CLIO toppade snabbt försäljningslistorna i Frankrike och bara ett år efter att modellen presenterats utsågs Renault CLIO till vinnare i ”European Car of the Year”.

Första generationens CLIO kom bland annat med ABS-bromsar, luftkonditionering, servostyrning och elektriskt avfrostning av sidospeglarna. Med den här typen av funktioner ritade CLIO om kartan för små europeiska city-bilar.

Säkerhet slutade vara en kostnadsfråga

1998 lanserades andra generationens CLIO. Den nya modellen hade förlängts med sju centimeter för ökad komfort och rymlighet. Alla versioner av andra generationens CLIO kom med ABS-bromsar och airbag, något som gjorde att allt fler hade råd med en säker bil. Nu lanserade man även en rad olika versioner av modellen, så att bilägaren hade möjlighet att välja den CLIO som passade ens behov bäst. Det var även nu som CLIO för första gången presenterades i en RS-version (Renault Sport) och var du ute efter ett riktigt kraftpaket kunde du få din CLIO med en mittmonterad V6 motor.

Steget in i framtiden

1900-talet blev 2000-talet och vi klarade oss från den omtalade millenniebuggen. 2005 rullades den tredje generationens CLIO ut från Renaults fabriker. Nu ännu större och uppdaterad med den senaste tekniken. Bland annat kunde man få sin CLIO med ett elektroniskt startkort i stället för en nyckel. Bilen fick höga poäng för sin säkerhet bland annat tack vare sina åtta airbags. Det var den första bilen inom sin kategori att få toppbetyget fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest.

Alla dessa kvaliteter uppmärksammades ännu en gång av European Car of the Year och 2006 tog Renault CLIO återigen hem segern. Det var första gången samma bilmodell vunnit priset två gånger.

En ny identitet

Modellens succé fortsatte under 2000-talet och 2012 var det dags för fjärde generationens CLIO att ta plats. Med en ny visuell identitet och en ännu längre hjulbas fortsatte CLIO att tilltala allt fler bilägare. Om servostyrning och ABS-bromsar var det senaste 1990 handlade 2012 mycket om att vara uppkopplad. Här erbjöds man Renaults R-Link-system som gjorde det enkelt och smidigt att ansluta sin telefon till bilens infotainmentsystem. I CLIO 4 lanserade man även sin unika ”bass reflex” som gav en optimal återgivning av de låga frekvenserna, en klar och precis diskant och låg distorsion. Att vara uppkopplad och kunna njuta av ljud- och köregenskaper på en helt ny nivå var inte längre exklusivt för lyxbilar.

Historien fortsätter

Vad blir då nästa steg? 2019 avtäcktes den femte generationen av Renault CLIO på bilsalongen i Genève. CLIO håller fast vid sitt dna som har utvecklats sedan starten för snart 30 år sedan. CLIO 5 bygger på styrkorna från tidigare generationer och väntan är alldeles strax över. Inom kort lanseras CLIO 5 ute i handeln, ett efterlängtat nytt kapitel i
modellens historia.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Renault